#3 : Maak kennis met AI

Maak kennis met AI

Computers kunnen op twee manieren intelligent gedrag vertonen: kennisgedreven en datagedreven.

Hoe kan AI ons helpen?

In de vorige tracks heb je geleerd dat AI onderdeel is van een belangrijke trend: digitale transformatie. Een transformatie waar de hele sector de vruchten van kan plukken. En die transformatie begint met data...

van data

Van data naar overzicht en inzichten.

Door de plaatsing van sensoren, het elektrisch rijden en het gebruik van slimme apparaten, komen steeds meer data beschikbaar. Voeg daar nog eens de historische data aan toe die te vinden zijn in bestaande spreadsheets en databases en je snapt dat we een flinke puzzel te leggen hebben!

naar overzichten

Het toverwoord is dan: algoritme!

Algoritmen kunnen verbanden blootleggen, beslissingen onderbouwen, risico’s inschatten en redeneertaken uitvoeren voor de mens. In het kort gezegd: het is de computertaal die je helpt om data te analyseren.   Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee... klik maar verder.

Wat is een algoritme?

Bekijk de animatie voor een uitleg.

Nu weet je wat een algoritme is, maar wat kun je ermee?

Algoritmisering is een essentieel onderdeel van AI. Zonder reeksen instructies zou deze vorm van intelligentie niet bestaan. Het is de taal waarmee je systemen opdrachten laat uitvoeren.

Een lijst met instructies.

Het idee van het algoritme is ooit ontstaan door de aanname dat intelligentie uit losse elementen bestaat. En dat deze losse elementen kunnen worden opgebroken in kleine, simpele stappen. Beschrijf en structureer je iedere stap heel precies, dan ontstaat er een lijst met instructies. Bijvoorbeeld als basis voor een computerprogramma. Zo kan een computer stap voor stap intelligent gedrag nabootsen.

Hoe maak je computers intelligent?

AI gaat over machines intelligent gedrag te laten vertonen. Gijs noemt kort de twee aanpakken die daarbij gehanteerd kunnen worden.

Had je al een goed beeld van AI?

Het gaat dus over computers die logica en data gebruiken om taken uit te voeren. En die systemen kom je al op allerlei manieren tegen in de energiesector.

In deze track hebben we het volgende besproken:




Track 3 afgerond!

NEXT UP: Data en algoritmes in en om het huis


Je wordt automatisch doorgeschakeld, of klik op bovenstaande knop.