#3 : Maak kennis met AI

Maak kennis met AI

AI staat voor artificial intelligence, in het Nederlands: kunstmatige intelligentie. Maar wat is het precies?

Waar staan we met AI?

AI is niet nieuw. Waarom staat het dan de laatste tijd zo in de belangstelling? We vroegen het aan Bernard van Raaij.

Volgens Bernard kunnen we dus 'los'!

AI is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. Een transformatie waar de hele sector de vruchten van kan plukken. En die transformatie begint dus met data...

losse data

Van data naar overzicht en inzichten.

Door de plaatsing van sensoren en het digitaliseren van bijvoorbeeld klimaatsystemen, komen steeds meer data beschikbaar. Voeg daar nog eens de historische data aan toe die te vinden is in bestaande spreadsheets en databases en je snapt dat we een flinke puzzel te leggen hebben!

data gesorteerd

Het toverwoord is dan: algoritme!

Algoritmen kunnen verbanden blootleggen, beslissingen onderbouwen, risico’s inschatten en redeneertaken uitvoeren voor de mens. In het kort gezegd: het is de computertaal die je helpt om data te analyseren. Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee... klik maar verder.

Wat is een algoritme?

Bekijk de animatie voor een uitleg.

Nu weet je wat een algoritme is, maar wat kun je ermee?

Algoritmisering is een essentieel onderdeel van AI. Zonder reeksen instructies zou deze vorm van intelligentie niet bestaan. Het is de taal waarmee je systemen opdrachten laat uitvoeren.

kip

Een lijst met instructies.

Het idee van het algoritme is ooit ontstaan door de aanname dat intelligentie uit losse elementen bestaat. En dat deze losse elementen kunnen worden opgebroken in kleine, simpele stappen.

Beschrijf en structureer je iedere stap heel precies, dan ontstaat er een lijst met instructies. Bijvoorbeeld als basis voor een computerprogramma. Zo kan een computer stap voor stap intelligent gedrag nabootsen.

ai course

Hoe maak je computers intelligent?

AI gaat over machines intelligentie gedrag te laten vertonen. Lianne noemt kort de twee aanpakken die daarbij gehanteerd kunnen worden.

Had je al een goed beeld van AI?

Het gaat dus over computers die logica en data gebruiken om taken uit te voeren. En die systemen kom je al op allerlei manieren tegen in de AgriFood sector.

ai logica

Samenvatting:
Track 3 afgerond!

NEXT UP: Precisie landbouw


Je wordt automatisch doorgeschakeld, of klik op bovenstaande knop.