In deze cursus bespreken we de maatschappelijke impact van digitalisering. Laten we daarom eens beginnen op de plek waar elke dag miljarden mensen hun tijd doorbrengen: online.
Hoe veilig voel jij je online?
We vroegen mensen op straat hoe makkelijk ze data en andere gegevens op internet delen.
Je merkt, er is veel te bespreken!
Internetpionier Marleen Stikker heeft hier zelfs een boek over geschreven: "Het internet is stuk". Een stukje interview met haar vind je bij het bonusmateriaal.
Laten we hier eens wat langer bij stilstaan.
En dat doen we met Mieke van Heesewijk. Zij werkt voor het SIDNfonds dat zich inzet voor een open, vrij en innovatief internet.
Hoe kijkt Mieke hiernaar?
Wat zijn haar zorgen als het gaat om de huidige stand van het internet.
Oké... er is dus werk aan de winkel!
Het internet heeft reparaties nodig op een aantal gebieden. Tijdens deze cursus lopen we die stuk voor stuk af. Te beginnen met de macht van tech-bedrijven.
Wie heeft de macht op internet?
Wie macht heeft, bepaalt vaak ook in welke richting de vernieuwingen worden ingezet.
Is dat erg?
In de volgende track gaan we dieper in op onze afhankelijkheid van Facebook en Google.
Maar eerst praten we verder met Mieke over probleem nummer twee: veiligheid.
Help, het schap is leeg!
Klanten van Albert Heijn keken raar op toen de schappen van de kaasafdeling nagenoeg leeg waren. Klik op de plusjes om verder te lezen.
We zijn gehackt!
Wat bleek: in de nacht van 4 op 5 april was een van hun leveranciers gehackt. Bij deze firma (logistiek bedrijf Bakker) was stiekem ransomware (gijzel-software) geïnstalleerd. Daardoor kon niemand meer hun computers gebruiken. Als gevolg kwamen de leveringen vanuit magazijnen in Zeewolde, Tilburg en Heerenveen stil te liggen.
Lege schappen
Omdat Albert Heijn voor een groot deel afhankelijk was van dit bedrijf, zorgde dit voor lege schappen. Pas toen de ransomware was verwijderd, kon alles weer gaan draaien zoals men gewend was.
Een onzichtbare vijand.
Het is algemeen bekend dat cybercriminaliteit een van de snelst groeiende 'bedrijfstakken' is. Alleen de markt voor ransomware wordt al geschat op 20 miljard dollar wereldwijd.
Hackers maken het zichzelf graag makkelijk.
Klik op de plusjes om verder te lezen.
Samenwerken
Ze kopen bijvoorbeeld gestolen login-gegevens van een andere hacker. Wil je weten of jouw gegevens zijn verhandeld? Kijk dan eens op de website haveibeenpwned.com
Kwetsbaarheden
Of ze gebruiken bestaande zwakke plekken van computersystemen. Van bijna elke website, of elk programma is wel een kwetsbaarheid bekend. Het kan zijn dat ze zo'n ingang gebruiken om vervolgens nog meer data buit te maken, of dat ze een stukje eigen software (malware) installeren... voor toekomstig gebruik.
Gelukkig zijn er ook ethische hackers.
Dat zijn hackers die aan 'onze' kant staan. Mieke is bekend met zo'n groep.
Meer blauw op internet?
Op straat kun je je veilig voelen omdat er bijvoorbeeld politieagenten in de buurt zijn. Maar wie beschermt ons online...
Hoe bescherm je jezelf?
Speciaal voor jou hebben we hier nog wat tips om hier dieper in te duiken.
Bij het bonusmateriaal vind je de links naar deze bronnen.
Boek "Ik weet je wachtwoord" van Daniël van der Laan
Website: laatjeniethackmaken.nl
Website: veiliginternetten.nl
Weer een hoofdstuk afgerond!
In deze track kwam onder meer de macht van Big Tech aan bod. Tijd om daar wat dieper op in te gaan. Dat doen we met professor José van Dijck, auteur van het boek 'De platformsamenleving'.