#10 : Het werk van de toekomst

Het werk van de toekomst

Een korte blik in de toekomst van intelligentie en de inzet van data.

En ons werk dan?

Veel mensen denken dat AI ten koste zal gaan van hun baan. In de praktijk blijkt dat wel mee te vallen. Werk verandert, maar de inzet van AI brengt ook weer nieuwe werkzaamheden met zich mee.

Zal AI op termijn de mens voorbij streven?

Met de introductie van ChatGPT zijn veel mensen bang geworden dat hun baan wordt overgenomen. Maar dan is goed om de Turing Test in herinnering te roepen.
De Turing test.

(Klik op de plusjes voor uitleg)

 
 

Maar in hoeverre is een dergelijk chatprogramma nu écht intelligent?

Het chatprogramma kan namelijk maar één ding heel goed: chatten zoals een mens. Dat is nog steeds beperkt.De oogst-assistent van GearRover wijst altijd de beste rozen aan maar je moet hem niet vragen om de radio even aan te zetten. Het blijft bij één toepassing.
De grote vraag is natuurlijk: “Wat nu?”

We staan aan de start van een grote verandering. Misschien merk je er nu nog niet veel van, maar de opkomst van technologie in de AgriFood is onomkeerbaar.

Hoe zorg je ervoor dat jij klaar bent voor de toekomst?
Nieuwe tijden, nieuwe banen.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt zelfs dat AI uiteindelijk meer banen zal opleveren dan overbodig maken. Hoe kijk jij naar de toekomst van werk? In het volgende scherm hebben we daar een animatie over gemaakt.

AI en de impact op werk

AI-systemen zijn goed in voorspelbare, repetitieve handelingen. Mensen zijn juist goed in andere dingen. Uiteindelijk gaat het dus om slim organiseren en beter samenwerken. 

Het antwoord is: actie ondernemen!

Of het werk dat jij doet nu wel of niet wordt overgenomen door AI-systemen, er zullen veranderingen plaatsvinden. Twintig jaar geleden kwamen de pc’s onze huizen binnen, tien jaar geleden begonnen smartphones ons leven te bepalen en vijf jaar geleden begonnen we ze commando’s te geven door tegen ze te praten. Met iedere nieuwe technologie, veranderen we mee. We passen ons aan, leren ermee om te gaan en deze goed te benutten.
Het gaat soms om een nieuwe invulling van je eigen rol!

Boer Wilfred moest daar ook even aan wennen...

Continu blijven leren is de sleutel.

De boeken induiken, lessen volgen en bijspijkeren. De snelle opkomst van technologie vraagt ons om op hetzelfde tempo mee te groeien. Eén opleiding volgen en de rest van je leven een vak uitoefenen, bestaat straks niet meer.
En de professionals van de toekomst...

Wat vinden die ervan? We vroegen het aan Lenny van Erp (HAS).

In het kort...

Eigenlijk gaat het er niet om of een robot slimmer wordt dan een mens.
(...) tromgeroffel (...)

Wat goed! Zoals beloofd, staat het certificaat op je te wachten.

Mocht dat niet het geval zijn, kan het zijn dat je een track of onderdeel hebt overgeslagen. In het overzicht kun je per track zien welke ”Afgerond” zijn en welke niet.
Hoera... wat goed! Je hebt het programma afgerond